perjantai 13. huhtikuuta 2012

Hailuoto

Hailuoto eli Luoto on noin 1000 asukkaan saari Perämeren sylissä. Kiinteää yhteyttä mantereelta saareen ei ole. Lautat Merisilta ja Meriluoto Oulunsalon Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välillä liikennöivät säännöllisesti kaikkina viikonpäivinä päiväsaikaan. Talviaikana jäätilanteen salliessa saaren ja mantereen välillä on virallinen jäätie, joka mahdollistaa ympärivuorokautisen kulun.
Nykyinen Hailuoto on maankohoamisen myötä useammasta erillisestä saaresta (Santonen, Hanhinen, Luoto ja Syökari) muodostunut. Maa kohoaa noin 9 mm vuodessa ja tällä hetkellä saaren pinta-ala on noin 202 neliökilometriä.
Hailuodon maaperä on hiekkainen. Saaren halki kulkee  15 km pitkä harjuselänne Hyypänmäeltä Marjaniemeen. Saaren korkein kohta on Hyypänmäki, joka kohoaa 31 metriä merenpinnan yläpuolelle.
Hailuodon rantoja ovat meren aallokot ja ahtojäät muokanneet synnyttäen lentohiekkavalleja ja rantavalleja etenkin saaren pohjoisosiin.
Jäkäläkankaat muodostavat pääosan saaren metsäluonnosta. Monipuolisempaa kasvillisuus on rannoilla ja rantaniityillä.
Syksyisin ja keväisin lintujen muuttoaikaan tavataan lukuisia eri vesilintulajeja levähtämässä ja ruokailemassa saaren kosteikoilla. Näistä Hanhisen ja Luodon välillä sijaitseva Kirkkosalmi on tärkeä kosteikkoalue ja Kirkkosalmen lintutorni hyvä muutonseurantapaikka.
Hyönteismaailma on  Hailuodossa poikkeuksellisen monilajinen ja esimerkiksi päiväperhosia on viime vuosina esiintynyt runsaasti.
Hailuodon luonnon innoittamana tämän blogin kirjoittajat haluavat kertoa lukijoilleen Luovon luonnon tapahtumista eri vuodenaikoina sekä kuvin että sanoin. Olemme nyt parin vuoden ajan retkeilleet vapaa-aikoinamme ympäri saarta ja saaneet jonkinlaisen peruskäsityksen tämän Perämeren saaren synnystä, pinnanmuodostuksesta, kasvillisuudesta ja eläinmaailmasta. Nyt seuraavan vuoden aikana toivomme pystyvämme jo sitä paremmin dokumentoimaan.

2 kommenttia:

  1. Hei! Olitteko te ottaneet sen yhden joulukorttikuvan Keskiniemen pookista?

    yst.t.kirjastonhoitaja Kari
    kirjasto@hailuoto.fi

    VastaaPoista
  2. Kyllä, toissavuonna hiihtoloman aikoihin. Tänäkin vuonna tähyiltiin, mutta parhaina revontuliaikoina ei päästy Luotoon. Terveisin Pertti. Kiitos huomiosta.

    VastaaPoista