sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Lahokoivikon kääpiä

Luodon metsät ovat nuoria ja kehittyneet muutamassa sadassa vuodessa rantalepikoista koivikoiden kautta karuiksi mäntykankaiksi. Vatungin alueella koivikot ovat ikääntyneitä ja pystyyn lahonneita puita on poikkeuksellisen paljon. Näkyvimpiä lahottajia ovat käävät, joiden itiöemiä kasvaa kuolevien puiden kyljistä.

Kaviomainen  taulakääpä, Fomes fomentarium,  on tavallisin valkolahottaja. Taula viittaa sen aiempaan käyttöön tulentekovälineenä.
Pökkelökääpä,  Piptoporus betulinus, on koivun yleisin ruskolahottaja, joka tappaa koivun pystypökkelöksi. Nuori pökkelökääpä kuivattuna on oivallinen neulatyyny.

Kantokääpä, Fomitopsis pinicola, on ennenkaikkea havupuiden ruskolahottaja, mutta esiintyy yleisesti myös koivussa ja muilla lehtipuilla. Sillä on erityisen vahva hapanimelä tuoksu. Tumma yläkuori on hartsimainen ja sulaa kuumennettaessa.
Punakääpä, Pycnoporus cinnabarinus, on punaisin kääpä, valkolahottaja, joka esiintyy paahteisilla paikoilla metsäaukkojen aurinkoisilla reunoilla.
Pakurikäävän, Inonotus obliquus, koivun kylkeen tekemät pakurikasvannaiset ovat villisti kasvavaa sienirihmastoa. Itse itiöemä muodostuu koivun kuoren alle 5-10 mm vahvuiseksi levyksi, joka itiöiden kypsyessä halkaisee ja irroittaa koivun kuoren päältään.

Koivunhelttakäävällä, Lenzites betulinus, on pillistön sijaan itiöheltat. Vanhemmiten sen yläpintaa koristaa viherlevien aiheuttama vihreä väri.
Karvavyökääpä, Trametes hirsuta, on pillillinen,  päältä karvainen kääpä, joka on valkolahottaja. Tuoreessa käävässä on heikko kloorimainen uimahallin tuoksu.

lauantai 5. toukokuuta 2012

Vedet avautuvat merellä ja salmissa

Kirkkosalmelle on merikotkien ja kalasääksien seuraksi ilmestynyt Perämeren jättitiira, räyskä, Hydroprogne caspia.  Se pyydystelee matalien rantavesien kutukaloja odotellessaan pesimäluodon vapautumista jäiden kahleista. 

Kirkkosalmen perukassa hirvilehmä, Alces alces, kolmen vasan kanssa laiduntaa raatekasvustossa.


Hirvien talvisen liikkumisalueen paljastavat  rantametsikön virtsomislammikoihin kasvavat värikkäät maljasienet ja niiden valkoinen rihmasto.

Lähemmin tarkastellen kasvustosta löytyy ainakin kaksi hirven virtsaa hyödyntävää sientä. Oranssinkeltainen sieni on hirvenparvimaljakas, Byssonectria aggregata  ja ruskea sieni on hirvimaljakas, Nannfeldtiella aggregata.